Hvilken sport skal du vælge?

gymnastik, sport og airtracks
Det er ikke nogen hemmelighed at der er masser af sjove sportsgrene derude. Uanset om det er et computerspil eller blot et fysisk spil, skal du vælge den rigtige sport for dig selv. Du kan ikke bare kaste dig ud i et tilfældigt spil uden at vide, om det passer til dig eller ej. Ellers kan du måske tage den forkerte sportsgren og ende med at fortryde det. Selv om det kan være svært at finde den rigtige sport for dig, er der flere tips, som du kan udnytte til at vælge den rigtige sport, noget som vi i dag kommer til at dykke lidt dybere ned i.

Spørg dine venner eller familie

At få anbefalinger fra venner eller familie kan være en god måde at finde den sport der passer til dig. Dine venner kender dig bedre og kan rådgive dig i overensstemmelse hermed. Det ville være bedre, hvis du får råd fra sportsinteresserede venner eller bare fra dem, der er interesseret i en bestemt sport. Du kan også diskutere med din partner om den valgte sport og se, om det giver mening. Det er nemt nok at finde folk, der er interesseret i en sund livsstil eller blot en spændende ny måde at være social på. Er du ung så er gymnastik måske et oplagt valg, hvor fodbold eller kampsport måske er mere spændende for de lidt ældre.

Det er ikke alle sportsgrene derude, der er egnede til dit helbred. Forskellige sportsgrene kræver forskellig fysik, intensitet og tid. De mennesker, der har helbredsproblemer, bør først konsultere en læge, før de kaster sig ud i deres foretrukne sport. Men for de fleste kan sport ofte dyres på det niveau som du ønsker.

Læs mere om Gymnastik som sportsgren

Afprøv lidt forskellige sportsgrene

Før du beslutter dig for den rigtige sport for dig selv, bør du prøve et udvalg af aktiviteter først. På den måde kan du sammenligne de forskellige sportsgrene ved hjælp af fornuftige parametre. De fleste klubber tilbyder ofte at man kan få lov at deltage gratis et par gange inden man melder ind. På den måde kan man lige teste tingene lidt af uden at det behøver at koste dig noget.
Vælg de sportsgrene, der passer til dig. Typisk vil det også være en sportsgren som har lidt evner inden for. Hopper du f.eks. meget på Airtrack eller trampolin i haven, så vil du sikkert syntes at sportsgrene som gymnastik, parkour eller cheerleading er noget for dig.

Overvej dine fysiske egenskaber

Mens nogle typer af sport er mere et spørgsmål om intelligens, kræver visse sportsgrene ligeledes visse fysiske egenskaber. For eksempel er en dem som dyrker amerikansk fodbold generelt mere muskuløse end fodbold- eller basketballspillere. Der er dog visse spil som tennis, hvor fysiske egenskaber ikke nødvendigvis er det mest afgørende.

Overvej dine interesser

Hvis du vælger et spil, der ikke er foreneligt med dine interesser, vil du ikke få tilfredsstillelse. En fodboldfan vil nemt finde glæde ved at spille fodbold. Men interessere du dig ikke synderligt for at se fodboldkampe på tv, så vil du nok heller ikke syntes det er den mest sjove sport at gå til.
Derfor er det vigtigt at du i første omgang afprøver de sportsgrene som du også syntes lyder spændende.

Læs også: Valg af sport til unge

Overvej din personlighed og dine behov

En sport som passer til både din personlighed og dine behov, er værd at overveje og måske give et forsøg. Er du et stort konkurrence menneske, så overvej en sport hvor du har mulighed for at konkurrere meget, og for at opnå noget. Det kan være fodbold, badminton osv. Er du ikke til konkurrencer, så er sportsgrene som gymnastik, løb eller kampsport måske mere noget for dig.

Sport kan påvirke din livsstil

En sport kan godt tage meget af din tid. Valget af sportsgren kan have stor indflydelse på din livsstil på grund af varierende spilletider og tidsplaner. Selvfølgelig kan du udnytte tidsstyringsteknikker, men nogle spil er mere tidskrævende. Hvis en sport ofte spilles i weekenden, og du alligevel godt kan lide at tage ud på en weekendvandring, vil spilplanen kollidere med din livsstil. Så har du tiden til at dyrke den sport du nu også overvejer? Læs f.eks. mere om at finde tiden til træningen.

Læs også: Valg af udstyr til sport

Overvej dit temperament

Sporten handler ikke om hvilke spring du laver, hvilken bold du slår til, men også i stor stil om menneskelige følelser. Sport skal balancere og tilfredsstille dine følelser. Derfor er det vigtigt at kende dit temperament, når du skal vælge den rigtige sport for dig. Hvis dit temperament let kan udløses, kan spil som fodbold, rugby og basketball være dine bedste bud. Hvis dit temperament derimod er lavt, kan du slå dig løs på sportsgrene som cykling, atletik eller svømning. Kort sagt, du ikke skal vælge hurtige spil, hvis du har et roligt temperament.

Læs også: Sådan kommer du i gang med hjemmetræning

Tilgængelighed

En ting er at sige jeg vil gerne gå til fodbold. Men er der ikke nogle fodboldsklubber i nærheden, er det måske ikke det mest oplagte valg. Du ønsker ikke at vælge en sport du skal rejse langt for at dyrke. Det kan f.eks. være vanskeligere at finde et sted at spille golf end fodbold. Undersøg derfor, før du trykker på aftrækkeren, om det pågældende spil er tilgængeligt eller ej.

Lethed at spille

Selv om der er en række forskellige sportsgrene at vælge imellem, har de forskellige sportsgrene forskellige regler og kompleksitet. Nogle sportsgrene er nemme at forstå og spille, mens andre godt kan være svære at lære og spille. Så hvis du har brug for enkle og letlærte sportsgrene, kan du overveje fodbold eller atletik. Sportsgrene som hockey har flere regler.
Der er mange måder at vælge den rigtige sport for dig som atlet med mange talenter. Vi håber, at vores tips kan hjælpe dig med at vælge den rigtige sport!